Regels van het voetbalspel & Scheidsrechterskaart 2021-2022

Regels van het Voetbalspel & Scheidsrechterskaart 2021/2022


Op woensdag 11 augustus 2021 verzamelden de nationale assistent-scheidsrechters actief in 1ste en 2de amateurklasse in Tubeke voor de jaarlijkse fysieke en theoretische testen. Die dag ontvangt men gewoonlijk ook zijn scheidsrechterskaart en het reglementboekje voor het nieuwe seizoen.


Regels van het Voetbalspel 21/22


Twee jaar geleden kreeg het reglementenboekje van Royal Belgian FA / Voetbal Vlaanderen een nieuwe lay-out. Het saaie witte boekje met allemaal witte pagina's en zwarte tekst, met weinig tot geen afbeeldingen, maakte plaats voor een gloednieuw boekje, met verschillende paginakleuren, aangevuld met actiefoto's van de scheidsrechters en illustraties.


In de Regels van het Voetbalspel 21/22 valt dit seizoen iets NIEUWS op, namelijk de uitbreiding naar de andere voetbaltakken georganiseerd door Royal Belgian FA en/of Voetbal Vlaanderen. Zo kan men eveneens de spelregels van Futsal, Minivoetbal, Wandelvoetbal en G-Voetbal raadplegen, allemaal in één boekje! Als scheidsrechtersvereniging met enkele futsalscheidsrechters in de hoogste afdeling kunnen we dit alleen maar toejuichen! Voor scheidsrechters die verschillende voetbaltakken combineren, zoals bijvoorbeeld Veldvoetbal & Futsal, is het bovendien handiger om slechts één boekje te hebben in hun sportzak.


Bij het bladeren door de nieuwe Regels van het Voetbalspel 21/22 komen we ook iemand bekend tegen. Op pagina's 235 en 250 kunnen we actiefoto's van onze voorzitter Jiri Bergs terugvinden.


Wat ons ook opvalt op de allerlaatste pagina met 'Contactpunten' is het nieuwe en gemakkelijkere e-mailadres van het Bureau Arbitrage Antwerpen. Voortaan kan men mailen naar referee.antwerpen@voetbalvlaanderen.be in plaats van psc.foot.antwerpen@voetbalvlaanderen.be.


Scheidsrechterskaart 2021-2022


Elk seizoen ontvangt men een nieuwe scheidsrechterskaart waarmee toegang verkregen wordt tot alle wedstrijden gespeeld in België. De scheidsrechterskaart krijgt elk seizoen een andere kleur. De sympathisanten van K. Beerschot VA en RSC Anderlecht zullen blij zijn met de kleur voor het seizoen 2021/2022: de kaart zal komend seizoen paars zijn.


Op de scheidsrechterskaart dient men nog zijn foto in te passen (kleiner dan een pasfoto, eventueel bij te knippen) en zijn handtekening te zetten! Deze laatste wordt regelmatig vergeten waardoor de scheidsrechterskaart niet 100% correct is en door een ploeg geweigerd kan worden. Hierbij dus een reminder om dit als eerste te doen bij ontvangst van je kaart!


Ook willen we als een weetje meegeven dat op je scheidsrechterskaart ook je bloknummer staat. Deze dient als berekeningsbasis voor je verplaatsingsvergoeding (blokken). Voor de scheidsrechters uit Antwerpen is dit gewoonlijk 1636. Wanneer je bijvoorbeeld een wedstrijd in Diest zou moeten fluiten (bloknummer 2145), zou je hiervoor 14 blokken krijgen. Het aantal blokken bekom je door het verschil tussen de eerste twee en de laatste twee cijfers van beide bloknummers op te tellen, in dit geval (21-16) = 5 + (45-36) = ==> 14 blokken.


Afhalen scheidsrechtersdocumenten (Regels van het Voetbalspel & Scheidsrechterskaart)


De scheidsrechters en assistent-scheidsrechters actief in het namiddagkader (m.a.w. eerste elftallen) ontvangen hun scheidsrechtersdocumenten op de fysieke testen.


De scheidsrechters uit het voormiddagkader (m.a.w. reserven en jeugd) of op de fysieke testen afwezige (assistent-)scheidsrechters ontvangen hun scheidsrechtersdocumenten via K.S.O.V.A. op de 1ste gewestelijke cursus (donderdag 2 september 2021), op één van onze activiteiten vóór/na de 1ste gewestelijke cursus of na afspraak met onze Secretaris/G.C. Tim Janssens.