Stephanie Forde over de werking van PRD

Stephanie Forde over de werking van PRD


Op donderdag 11 februari 2021 verwelkomde KSOVA tijdens haar ledenvergardering opnieuw een interessante gastspreker. Na Bram Van Driessche in december was het ditmaal de beurt aan Stephanie Forde, Operations Director van het Professional Referee Department van de Royal Belgian FA.

Het was ondertussen al enkele weken geleden sinds wij onze leden digitaal hadden kunnen toespreken, meer bepaald sinds 22 januari, tijdens de KSOVA Quiz. De vorige ledenvergadering met gastspreker Bram Van Driessche dateerde dan weer van 4 december 2020. Na het officiële gedeelte, met onder meer het ludieke Nieuwsuurtje, dat enkel toegankelijk was voor onze leden, werd de online vergaderruimte opengesteld voor zowel leden als niet-leden. En met succes! De aankondiging van Stephanie Forde als spreekster had toch enkele externe nieuwgierigen aangetrokken waardoor we met net iets meer dan 30 personen haar sessie hebben bijgewoond.

Na een introductie over haar persoonlijke loopbaan, waarbij al van jongsafaan duidelijk werd dat Stephanie een grote passie voor het voetbal had, gaf Stephanie ons een uiteenzetting over de werking van het PRD, het Professional Referee Department en de continue professionalisering van het arbitragekorps. Hierbij werd aangetoond dat, door middel van wekelijkse rapportage en opvolging, de scheidsrechters op het hoogste niveau een duidelijker beeld krijgen van hun werkpunten, maar werd er ook aangetoond dat sinds de professionalisering van de arbitrage, scheidsrechters perfomanter én zelfzekerder zijn geworden sinds de komst van de nieuwe scheidsrechtersbazen David Elleray en Bertrand Layec.

Een tweede en belangrijk luik van de presentatie ging over de VAR, de Video Assistant Referee. Een project dat Stephanie, samen met Kris Bellon, van A tot Z in goede banen heeft geleid sinds de invoering. Later bleek Stephanie ook het brein te zijn achter de beruchte buitenspellijn. Hierbij toonde ze aan dat de introductie van de VAR een accuraatheid van 98.28% als resultaat had, gemeten op 930 Key Moments.

Afsluiten deed Stephanie met een inspirerend filmpje [zie onder de tekst], waarbij motivatie en de boodschap om te blijven doorgaan, ook na tegenslag, centraal stonden. En inspireren kan Stephanie zeker, als ambassadrice van de sport en van de (vrouwelijke) arbitrage, waarbij ze hoopt om binnen enkele jaren een Belgische vrouw op het hoogste niveau te zien.

De aanwezigen konden afsluitend hun vragen nog stellen tijdens de Q&A-sessie, daarna konden de aanwezigen nog door blijven praten over verschillende thema’s in het virtuele praatcafé.

Bedankt aan alle aanwezigen en in het bijzonder aan Stephanie, die ons een andere kant van de arbitrage heeft kunnen tonen tijdens deze sessie!

Author unknown. KSOVA does not possess any of the shown materials. The author may always claim this video.