Uw vraag, ons antwoord

Wanneer en om hoe laat zijn jullie trainingen?


> De KSOVA-training gaan elke woensdag door van 19u30 tot 20u30 in het Sportpark Ruggeveld te Deurne. De trainingen worden gegeven door Wim Smet, scheidsrechter Jupiler Pro League of Dirk Schoenmaeckers, scheidsrechter 2de Amateurklasse Voetbal Vlaanderen.


Moet ik een scheidsrechtersverslag maken voor 2x geel?


> In principe niet. Een uitsluiting wegens 2de gele kaart is automatisch een week schorsing en hiervoor dient geen scheidsrechtersverslag opgemaakt worden tenzij de speler na zijn uitsluiting nog bepaalde zaken heeft gedaan waarvoor wél een verslag opgemaakt moet worden (scheidsrechter uitschelden, middelvinger opsteken, etc.)


Wat moet ik doen als er geen warm water is in de douche?


> In eerste instantie probeer je de terreinafgevaardigde (de afgevaardigde van de thuisploeg) hierop te wijzen zodat hij het nodige kan doen om voor warm water te zorgen. Indien dan nog geen warm water uit de kraan komt, maak je hiervoor een scheidsrechtersverslag.


Mag ik een speler met een studentenkaart laten meespelen?


> Als scheidsrechter mag je geen enkele speler weigeren. Een studentenkaart is geen officieel bewijs van de overheid en kan gemanipuleerd worden, daarom wordt een studentenkaart niet gezien als een geldig identiteitsbewijs. Je meldt dit best aan de afgevaardigde van de ploeg. Indien hij de speler toch wil laten meespelen, vink je "No ID" op het wedstrijdblad achter de speler zijn naam. Een scheidsrechtersverslag opstellen moet niet.


Er staat een speler op het wedstrijdblad aangeduid met een rode balk. Wat moet ik doen?


> Je meldt dit best aan de afgevaardigde van de bewuste ploeg. Vermoedelijk is de speler niet speelgerechtigd (aansluiting niet in orde of geschorst). De afgevaardigde kan dan alsnog beslissen of hij de speler al dan niet wil laten meespelen. Als scheidsrechter mag je geen enkele speler weigeren. Speelt de speler toch mee, moet je uiteindelijk niets doen. Het systeem weet dat een vermoedelijk niet-gerechtigde speler heeft meegespeeld. Het is normaal aan de tegenpartij om een klacht in te dienen bij het Provinciaal Comité.


Hoeveel bedraagt mijn vergoeding bij onbespeelbaar of ongeschikt veld?


> Ongeschikt veld = het terrein is niet in orde door een fout van de thuisploeg, bv. geen hoekschopvlaggen, de lijnen niet zichtbaar, de omheining niet afgesloten, onherstelbare gaten in de netten, etc.


Onbespeelbaar veld = het terrein is niet in orde door weersomstandigheden, bv. te veel water op het veld, sneeuw die de lijnen onzichtbaar maakt, bliksem die een gevaar vormt voor de spelers, mistvorming waardoor je van het ene doel het andere doel niet ziet, etc.


Bij een ongeschikt veld heb je als scheidrechter recht op je volledige vergoeding + verplaatsingsvergoeding (blokken).

Bij een onbespeelbaar veld heb je als scheidsrechter recht op de helft van je vergoeding + verplaatsingsvergoeding (blokken).